Zingeving

betekenis geven aan het leven en grip houden

Home / Zingeving

Zingeving is individuele waarde

Zingeving is het proces waarbij mensen persoonlijke waarde toekennen aan hun ervaringen. Mensen kennen waarde toe aan hun individuele ervaringen om grip te houden op en betekenis te geven aan hun leven. Zingeving is een primaire behoefte van mensen.

Om hun ervaringen te kunnen interpreteren hebben mensen een zingevingskader nodig. Daarmee geven zij richting aan hun leven. Om waarde te kunnen ervaren hebben mensen bovendien interactie met hun vertrouwde omgeving nodig.

Zorginstellingen die met zingeving hun zorg willen verbeteren betrekken de vertrouwde omgeving van hun cliënten en houden rekening met hun zingevingskader. Weet u wat u te doen staat?

Aansluiting bij veranderde zorgvisie

Zingeving verdient zeker meer aandacht omdat het aansluit bij de veranderde visie op zorg. De aandacht van zorginstellingen verschuift van ziekte naar zieke omdat zorg niet alleen van doen heeft met genezing – het opheffen of compenseren van ziekten en beperkingen – maar vooral ook met herstel: het accepteren ervan en ermee om leren gaan.

Herstel komt overeen met het proces van zingeving. Want herstel is een manier om je te ontworstelen aan de gevolgen van je beperkingen en een nieuwe betekenis en doel in het leven te ontwikkelen.

Zingeving is wat voor een cliënt persoonlijk zin heeft (cognitie), wat een cliënt individueel zin geeft (motivatie) en waar een cliënt goede zin van krijgt (affectie). Daar wilt u vast iets mee gaan doen.

Zingevingsroute naar relevante zorg

Zet u stappen op de zingevingsroute naar relevante zorg? Deze route biedt direct verbetering voor cliënten, motiveert medewerkers en profileert uw instelling met onderscheidende waarde!

Zingeving

Met zingeving geven cliënten betekenis aan hun leven en houden zij grip …

Cultuuromslag

Focus op cliënten en maak kennis met de unieke vraag van elke cliënt …

Innovatie

Verbeter de dialoog met cliënten en betrek hen actief bij hun herstel …

Preventie

Met aandacht voor gezondheid zijn problemen te voorkomen …

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons direct

Het laatste nieuws

Versterk uw magneet

Versterk uw magneet

Waar liggen uw prioriteiten om duurzaam aan te sluiten bij de verwachtingen van cliënten en medewerkers? Uw visie is helder: u wil meer betekenen voor uw cliënten en medewerkers en daarmee ook waardevoller zijn voor verwijzers, verzekeraars en ketenpartners. Maar is uw...

Lees meer
Zingeving als opdracht

Zingeving als opdracht

Mensen hebben een perspectief nodig om hun ervaringen te kunnen interpreteren en hun leven richting te geven. Dat perspectief wordt zingevingskader genoemd. Het zingevingskader biedt identificaties waarbinnen een mens gebeurtenissen een stabiele betekenis kan geven en...

Lees meer
Halfvol of halfleeg? Pak een ander glas!

Halfvol of halfleeg? Pak een ander glas!

Zingeving wordt vaak een zoektocht genoemd. De zoektocht naar orde, samenhang en richting in het bestaan. Het zingevingsproces is het zoeken naar de zin achter de vele signalen die mensen ontvangen. Daarbij proberen mensen om de tegenstrijdigheden waarmee zij geconfronteerd...

Lees meer
Eye opener over zingeving

Eye opener over zingeving

Een echte eye opener is de visualisatie van de kloof tussen verwachte en ervaren dienstverlening in de gezondheidszorg op het punt van zingeving. Deze wordt veroorzaakt door verschillen in de interpretatie van het begrip 'gezondheid' tussen cliënten en behandelaren. In een...

Lees meer

Mail / bel mij voor een kennismakingsgesprek of informatie over onze workshops

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid. Velden met een * zijn verplicht.

Zingevingsroute naar relevante zorg

Zet u stappen op de zingevingsroute naar relevante zorg? Deze route biedt direct verbetering voor cliënten, motiveert medewerkers en profileert uw instelling met onderscheidende waarde.