Zingeving

betekenis geven aan het leven en grip houden

Home / Zingeving

Zingeving is individuele waarde

Zingeving is het proces waarbij mensen persoonlijke waarde toekennen aan hun ervaringen. Mensen kennen waarde toe aan hun individuele ervaringen om grip te houden op en betekenis te geven aan hun leven. Zingeving is een primaire behoefte van mensen.

Om hun ervaringen te kunnen interpreteren hebben mensen een zingevingskader nodig. Daarmee geven zij richting aan hun leven. Om waarde te kunnen ervaren hebben mensen bovendien interactie met hun vertrouwde omgeving nodig.

Zorginstellingen die hun zorg willen verbeteren door meer aandacht te geven aan zingeving moeten rekening houden met het zingevingskader en met de vertrouwde omgeving van hun cliënten. 

Aansluiting bij veranderde zorgvisie

Zingeving verdient zeker meer aandacht omdat het aansluit bij de veranderde visie op zorg. De aandacht van zorginstellingen verschuift van ziekte naar zieke omdat zorg niet alleen van doen heeft met genezing – het opheffen of compenseren van ziekten en beperkingen – maar vooral ook met herstel: het accepteren ervan en ermee om leren gaan.

Herstel komt overeen met het proces van zingeving. Want herstel is een manier om je te ontworstelen aan de gevolgen van je beperkingen en een nieuwe betekenis en doel in het leven te ontwikkelen.

Zingeving is wat voor een cliënt persoonlijk zin heeft (cognitie), wat een cliënt individueel zin geeft (motivatie) en waar een cliënt goede zin van krijgt (affectie).

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons direct

Het laatste nieuws

Zingeving als levensproject

Zingeving als levensproject

Om individuele waarde te kunnen creëren hebben mensen een perspectief nodig om hun ervaringen te kunnen interpreteren en hun leven richting te geven. Dat perspectief wordt zingevingskader genoemd. Het zingevingskader biedt verbintenissen en identificaties waarbinnen een mens...

Lees meer
Zingeving is een zoektocht

Zingeving is een zoektocht

Zingeving wordt vaak zoektocht genoemd. De zoektocht naar orde, samenhang en richting in het bestaan. Het zingevingsproces is het zoeken naar de zin achter de vele signalen die mensen ontvangen en het proberen om de tegenstrijdigheden waarmee zij geconfronteerd worden te...

Lees meer
Wie vindt zingeving belangrijk?

Wie vindt zingeving belangrijk?

En de kloof tussen verwachte en ervaren dienstverlening in de gezondheidszorg wordt, naast onderwaardering voor individuele cliëntwaarde, tevens veroorzaakt door verschillen in de interpretatie van het begrip 'gezondheid' tussen patiënten en behandelaren. In een onderzoek naar...

Lees meer
Het besef dat het anders moet

Het besef dat het anders moet

De uitdaging voor de zorgsector om zorg te verbeteren wordt onderstreept door wat zorgprofessionals ervaren als zij zelf patiënt zijn. Zij veranderden de prioriteiten in hun opvattingen over goede zorg toen de rollen werden omgedraaid en zij een periode lang noodgedwongen zorg...

Lees meer

Mail / bel mij voor een kennismakingsgesprek of informatie over onze workshops

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid. Velden met een * zijn verplicht.