Zingeving primaire behoefte

richting, doel en waarde in het leven

Direct verbetering

Magneet voor medewerkers

Zichtbaar met zingeving 

Home / Primaire behoefte

Alledaags en existentieel

Zingeving is het dynamisch en actief proces van betekenissen geven aan gebeurtenissen in het leven. Alledaagse zingeving is een proces waar men zich weinig van bewust is, zoals een gezellig gesprek of lekker koken. Maar als de zin van iets een belangrijke betekenis krijgt, zoals een operatie, een relatie of een opleiding en daarmee in verband wordt gebracht met het menselijk bestaan, wordt zingeving van meer existentiële aard.

Existentiële zingeving gaat over de grote vragen in het leven zoals ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat moet ik doen – of wat heb ik gedaan om mijn leven waardevol te maken?’ Existentiële zingeving is aan de orde wanneer we ons eigen leven als zinvol beleven: als we er een richting, een doel en een waarde in ervaren.

Kent u het doel van uw cliënten?

Primaire behoefte

In een van de beroemdste bronnen over zingeving ‘De zin van het bestaan’ omschrijft Frankl (1946) zingeving als “het streven van de mens naar betekenis”. Frankl ondervond aan den lijve, tijdens zijn verblijf in meerdere concentratiekampen gedurende de laatste drie jaren van de Tweede Wereldoorlog, dat zingeving een primaire behoefte van de mens is. 

Breedte en diepte van zingevingsbronnen

Meerdere bronnen onderscheiden vier oplopende niveaus waarin mensen diepgang in zingeving kunnen ontwikkelen:
hedonistisch – gericht zijn op genot, plezier en comfort;
persoonlijk – ontwikkeling van talenten;
altruïstisch – dienstbaar; en
zelfoverstijgend – ultieme betekenis vinden.

Zorginstellingen realiseren meer waarde met hun cliënten door in hun aanbod een breed palet van zingevingsbronnen (relaties zoals familiekring en goede vriendschappen) en het realiseren van levensdoelen zoals werk, studie en hobby) te ontsluiten en daarin diepgang te bieden. Met wie kunt u samen deze bronnen inzetten?

Zingevingsroute naar relevante zorg

Zet u stappen op de zingevingsroute naar relevante zorg? Deze route biedt direct verbetering voor cliënten, motiveert medewerkers en profileert uw instelling met onderscheidende waarde.

Positieve zorg in uw zorginstelling

De route naar verbetering van uw zorg start bij de vraag van uw cliënten. Bent u benieuwd naar de voordelen van een aanpak voor u? Neem contact met ons op en stel al uw vragen. Wij leggen u graag de mogelijkheden uit tijdens een kennismakingsgesprek. U bereikt ons eenvoudig door telefonisch contact op te nemen via 06 206 124 83. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@zingevingindezorg.nl.

Mail / bel mij voor een kennismakingsgesprek of informatie over onze workshops

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid. Velden met een * zijn verplicht.